Byd velkommen til det digitale signal

Det er efterhånden længe siden at man udmeldte at det analoge signal vil blive lukket ned og mange af landets radioer og andre elektronisk udstyr vil gå nedenom og hjem grundet manglende signal, dog kom der en ny spiller på banen, nemlig det digitale signal. Du kender sikkert bedre det digitale signal bedre under navnet DAB som du kender fra den velkendte DAB-radio som findes i mange danske hjem i dag. Det digitale signal eller DAB, skal erstatte det velkendte FM-signal fordi signalet simpelthen er bedre og stærkere og man kan derfor forvente bedre kvalitet. Ulempen ved det digitale signal som du sikkert kender hvis du har et TV og HDMI kabel er, at signalet sløres ikke såfremt forbindelsen er dårlig, det er enten 100% eller 0% fordi signalet er digitalt. Så hvis du ikke har DAB-signal kan din radio ikke modtage noget signal, hvorimod en FM-radio med dårlig dækning forsat ville afspille men lyde forfærdeligt eller et TV med dårlig SCAR-signal ville have flimmer og slør på billedet. Målet er dog at man har dækning i hele landet og disse udfordringer skulle dog helst ikke forekomme. Du kan dog være uheldig at i eventuelle tunneller og andre afdækkede områder du kan køre i bil, at signalet forsvinder i en kort periode og det er netop fordi det er DAB/digital audio broadcasting som er i nyere biler i dag, hvor man i gamle dage blot ville høre forfærdelig skratten og signalet ville langsomt svinde ud som signalet blev svagere og svagere.

Men hvorfor lukker man egentligt det analoge signal og går over på det det digitale og hvad indebærer dette? – Jo, ser man på verdens teknologi som eksempelvis smartphones, som i dag kan yde helt ekstreme mængder funktionalitet og har lynhurtigt internet, dette er delvis baseret på udviklingen i hardwarebranchen, hvor man har mestret at komprimerer hardware og udvikle nyt som fylder mindre. Men udvikling skal gå hånd i hånd og derfor stilles der også større krav til signaler og dækning for at hardwaren fungere optimalt og derfor udvikler man også løbende på både software, hardware og signaler verden over.

Konklussion: DAB/digital audo broadcasting er kommet for at blive og man vil med garanti se en ny generation af signaler i fremtiden, dog skal man ikke forvente at dette sker indenfor de næste 10-20 år, da udviklingen af dette er en vanskelig proces og som forbruger kan en udskiftning betyde at man må udskifte sit DAB udstyr til det næste generations-udstyr.